Bardzo dobre ciasto wielowarstwowe! Na spodzie jest ciemne ucierane ciasto, następnie kokos, jabłka, białe ucierane ciasto i polewa chałwowa. Całość się idealnie komponuje i uzupełnia. Wszystkie warstwy nakłada się na siebie surowe i razem się piecze całe ciasto (prócz polewy). Naprawdę polecam! Każdy będzie zadowolony:)
7 jajek / 2 szkl cukru / 1 masło / 2 szkl mąki / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżeczki kakao / 100 g wiórków kokosowych / ok. 1,5 kg jabłek
Polewa: 50 g masła / 1/4 szkl cukru / 2 łyżki mleka / 1 batonik chałwy waniliowej (100 g)
Żółtka, 1 szklankę cukru i masło (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.
Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi (ja dodałam jeszcze do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).
Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.
Składniki polewy podgrzewać w garnuszku, do rozpuszczenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto.
Uwagi:
Mogą być problemy z rozprowadzeniem jasnego ciasta na jabłkach. Najlepiej rozłożyć je łyżką w postaci małych kopczyków, a potem lekko rozsmarować. Nie musi być wszystko idealnie zakryte ciastem – ono jeszcze trochę rozpłynie się w czasie pieczenia.
Przepis z gazetki Przyślij przepis
Było pyszne 🙂
Udalo się jest przepyszne. Polecam wszystkim 🙂
pysznie wygląda ! podsyłam link do strony mojej mamie bo kocha chałwę w każdej postaci 🙂
super 🙂 cieszę się 🙂