Sprawdzony przepis na pyszny chleb. Robi się go bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ciasta nie trzeba wyrabiać jak tradycyjne ciasto drożdżowe, robi się je w misce, tj. miesza wszystkie składniki drewnianą łyżką, przelewa do formy i czeka się, aż urośnie. A jak urośnie dajemy do piekarnika i 40-50 min i chlebuś gotowy. Lubię takie chleby jak ten bo jest, jak ja to mówię, „mokry”.
Składniki na 1 keksówkę
0,5 kg mąki (można użyć orkiszowej) / 2 szkl ciepłej wody / 3 łyżeczki drożdży instant / 1,5 łyżki cukru / 1 łyżki soli / ok. 1 szkl ziaren (siemię, słonecznik, dynia)
Wszystkie składniki dajemy do większej miski i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie pieczemy do suchego patyczka w 180- 200 st. C (u mnie to trwało na termoobiegu 40 min).