Cytrynowe księżyce to moje wspomnienie z dzieciństwa… A teraz, gdy już mogę sobie je sama zrobić, często do nich wracam. Spróbujcie – dowiecie się dlaczego 🙂
25 dag masła / 20 dag cukru / 4 jajka / 20 dag mąki / 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny lukier: 1 żółtko / cukier puder / łyżeczka soku z cytryny / cukrowe perełki kolorowe
Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem, a na koniec kwasek cytrynowy. Ciasto wylać ma blaszkę, piec w temp. 170 st. C. Wystudzone ciasto polać lukrem i posypać perełkami cukrowymi. Gdy lukier zaschnie wykrawać szklanką księżyce.
More from my site
Categories: Ciastka, babeczki i muffinki, Desery