Pyszna, rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą. Danie typowo jesienno-zimowe, gęste i sycące. Na bazie domowego mleczka kokosowego. Polecam!
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) / 1 posiekana cebula / 3 ząbki czosnku / 1/2 łyżeczki imbiru w proszku / 1 łyżeczka mielonego kuminu / 1/2 łyżeczki mielonej kolendry / 1 czubata łyżeczka curry / 1 szkl mleczka kokosowego (przepis) / 1,5 szkl czerwonej soczewicy / 0,5-1 l wody / 1 op. krojonych pomidorów (400 g)
W garnku na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości. Dodać przeciśnięty czosnek i imbir. Smażyć, aż staną się aromatyczne. Dodać kumin, kolendrę i curry, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 2-3 min, następnie dodać pomidory, soczewicę i wodę. Gotować ok. 30 min, często mieszając. Gdy soczewica będzie gotowa, rozpadnie się i zagęści zupę. Jeśli potrzeba należy dolać więcej płynu. Doprawić do smaku i podawać.
Źródło: Głodni zmiany