Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z konfiturą z żurawiny. To mój pomysł jak odmienić zwykłego kotleta.
2 filety z kurczaka / 1 op ananasa w puszce / 4-6 plastrów sera żółtego / 3 łyżki żurawiny
Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem (i ew. curry). Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu na środek, do dziurki, wkładamy po łyżeczce żurawiny.