Słodkie ciasto składające się z dwóch biszkoptów przełożonych masą z mleka w proszku i serków homogenizowanych, a w środku jeszcze biszkopty nasączone kawą. Dla wielkich łakomczuchów:)
Biszkopt: 5 jajek / 3/4 szkl. cukru / 1 1/2 szkl. mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 2 łyżki kakao / 2 łyżki kawy mielonej
Masa: 1 masło / 1/2 szklanki cukru pudru / 4 serki homogenizowane waniliowe / 400 g mleka w proszku / 2 łyżki żelatyny / 1/2 szkl wody
Ponadto: opakowanie biszkoptów / szklanka kawy / polewa czekoladowa
Z białek i cukru ubijamy pianę, osobno ubijamy żółtka. Do piany dodajemy żółtka , proszek do pieczenia, kakao, kawę i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy (25cm x 35cm) wyłożonej folią i pieczemy 25-30 minut. Zimny biszkopt kroimy na połowę. Obie połowy nasączamy połową kawy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serki i mleko w proszku, na koniec przestudzona żelatynę, rozpuszczoną 1/2 szklanki gorącej wody.
Na spód biszkoptu wykładamy połowę masy, na to układamy biszkopty zamoczone w naparze kawy i przykrywamy pozostałą masą. Ciasto przykrywamy biszkoptem i polewamy polewą czekoladową.
Przepis z gazetki „Ciasta czytelników”
przepyszne i aromatyczne 😉
Ależ to musiałoby być pyszne, gdyby do przygotowania użyta została jakaś świeża kawa specialty, widziałbym tu coś z Brazylii z uwagi na naturalny czekoladowo – orzechowy posmak.