Pyszny, mocno czekoladowy keks z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich. Ciasto przypomina brownie, jest tak czekoladowe. Zaletą jest to, że jest szybkie do wykonania. Można go wykorzystać jako repertuar na świąteczny stół czy po prostu jako szybkie ciasto zaspokajające „słodką zachciankę”.
180 g mąki pszennej / 3 łyżki kakao / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 180 g masła / 2/3 szklanki cukru / 4 jajka / 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej / 150 g suszonej śliwki / 150 g orzechów włoskich, posiekanych / 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej / ew. 70 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej – do dekoracji wierzchu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Bakalie – śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki
Miękkie masło umieścić w misce i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do gładkości. Dodać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) o dolnych wymiarach 22 x 8 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 160ºC, i ok. 15-20 w 170ºC. Piec do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć, i ew. udekorować wierzch roztopioną czekoladą (ja pominęłam).