Szybkie i proste danie w „chińskim stylu”. W czasie gdy gotuje się ryż (u mnie brązowy, więc dłużej) całe danie jest już gotowe. Warzywa są w takim gęstym, trochę kleistym sosie, do tego cienko pokrojony i przysmażony schab, i ryż.
Na 2 porcje:
30 dag schabu / 1 cebula / 1 papryka / 2 ząbki czosnku / ok. 10 małych pieczarek / pół pęczka szczypiorku / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 6 łyżek sosu sojowego / ok. 3 łyżki octu ryżowego / 1 łyżeczka cukru pudru / ryż do podania
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki i paprykę pokrojoną w większą kostkę. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy, aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z ok. 0,5 szkl zimnej wody, sosem sojowym i cukrem pudrem. Tą mieszaniną zalewamy warzywa i podgrzewamy, aż utworzy się gęsty sos. Doprawiamy do smaku octem ryżowym.
Mięso kroimy jak frytki, przyprawiamy solą i pieprzem i zasypujemy resztą mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszając. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż mięso się zezłoci. Podajemy z ugotowanym ryżem i warzywami w sosie. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Jedzenie ok ale opis przepisu tragedia.
A co w nim jest takiego tragicznego?