Pięknie prezentujące się, bardzo dobre warstwowe ciasto. Troszkę dla osób cierpliwych, bo jednak 6 warstw ciasta trzeba rozwałkować i upiec, ale schodzi raz-dwa. Widok i smak wszystko wynagradza:) Ciasta przełożone są masą budyniową, a kruche placki na drugi dzień są idealnie miękkie.
Ciasto: 3 jajka / 2 łyżki kakao / 3/4 szkl. cukru / 1 łyżka sody / 3 łyżki miodu / 3 szkl. mąki
Krem: 1 litr mleka / 2 czubate łyżki mąki pszennej / 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej / 2 jajka / 1 cukier waniliowy / 1 szkl. cukru / 1 kostka masła
Ciasto:
Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15minut. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 równych części.Wałkować placki na blachę (25×20) i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ok. 5-7 min każdy. Placki wystudzić.
Krem:
Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Gotowym kremem przekładamy placki (ok.7-8 łyżek masy na każdą warstwę). upieczonych wcześniej. Ciasto szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Bardzo smaczne ciacho. Robiłam je w tamtym roku. Żeby szybciej zmiękły, blaty nasączałam kawą 🙂
bardzo mięciutkie i smaczne 😉