Oboje z mężem bardzo lubimy pierogi. Najbardziej ruskie i ruskie po grecku. Więc pomimo, że mieliśmy na tamte ochotę zrobiłam z mięsem, bo też dobre a i przepisem warto się podzielić. A Wy jakie najbardziej lubicie? Napiszcie w komentarzu:)
Składniki na 2-3 osoby
Ciasto: 2 pełne szklanki mąki / ok. 3/4 bardzo ciepłej wody / 1 jajko / sól
Farsz: 50 dag ugotowanego mięsa / ew. 1 ugotowana marchewka / 1 duża cebula / 1 łyżka tłuszczu / sól, pieprz / słonina lub boczek na skwarki
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi, stopniowo dolewając wodę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ugotowane mięso zemleć l(ub zblendować) wraz z marchewką. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Do mięsa dodać cebule, dokładnie wymieszać i doprawić.
Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie – od momentu aż wypłyną około 1 minuty. . Podawać polane skwarkami.