Te ziemniaczki są po prostu fantastyczne! Trochę przypraw trzeba mieć do nich, ja pominęłam tylko nasiona fenkułu, ale i tak są ekstra. Można je zrobić do obiadu, nawet przy okazji jak pieczemy jakieś mięso czy ciasto, ale ja je zrobiłam raz na wieczór jak graliśmy w grę (Rummikub). Także polecam jako przegryzka domowa, nie żadna sklepowa, lub na obiad.
ok. 1 kg ziemniaków / 2 łyżki oleju lub oliwy / 2 łyżeczki kurkumy / 1 łyżeczka nasion fenkułu (pominęłam) / 1 łyżeczka nasion kuminu / 1 łyżeczka czarnuszki / 1/2 łyżeczki chilli / 1 główka czosnku / sól
Ziemniaków nie trzeba obierać, tylko dobrze wyszorować, pokroić w kostkę o boku 2-3 cm . Wszystko dokładnie razem wymieszać (prócz czosnku), by ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Przełożyć na blachę od piekarnika, rozłożyć między ziemniakami ząbki czosnku (nieobrane). Piec ok. godzinę w 200 st. C, nie mieszając, aż będą fajnie spieczone. Podawać posypane solą.
Źródło:Kuchnia. Przepisy z serca domu – Nigella Lawson
Rewelacyjne zdjęcia 🙂 Na miniaturce myślałem, że to kurczak 🙂
:)) dziękuję 🙂
A w jakiej temperaturze?
200 st C 🙂
Faktycznie dobre. Ja zrobiłem je z rybą na parze. Nieznacznie zmieniłem polecane składniki (po prostu dałem to co było dostępne). Do powtórzenia… ale tym razem wersja z sosem słodko-kwaśnym.