Przepis na afrykańskie pałki z kurczaka pochodzi z książki Nigelli Przepisy z serca domu. Dla mnie „mogą być”, ale mężowi bardzo posmakowały, więc zasługują chyba na publikację:)
ok. 8 pałek z kurczaka (tzw. podudzi) – można mniej / sos: 80 ml sosu Worcestershire (np. taki) / 4 łyżki ketchupu / 2 łyżeczki musztardy / 1 łyżeczka imbiru w proszku / 1 łyżka dżemu morelowego / 1 cebula drobno posiekana
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (ja zrobiłam to już w naczyniu, w którym je piekłam). Zanurzyć w tej marynacie podudzia, tak by pokryła je w całości. Najlepiej zostawić do marynowania na noc, a przynajmniej na kilka godzin, w lodówce. Następnie kurczaka wraz z marynatą piec ok. 45 min w temp. 200 st. C, podlewając od czasu do czasu mięso powstałym sosem.