Kolejne moje wariacje na temat dyni. Tym razem muffinki z dodatkiem dyniowego puree. Nie wiem czy już wspominałam, ale jestem zakochana w dyni, ten jej kolor – no cudo! Dlatego mam mały zapasik jej i stopniowo zużywam – na obiad lub na słodko.
35 dag mąki / 15 dag cukru / 35 dag puree z dyni / 70 g stopionego masła / 70 ml maślanki / 2 jajka / garść orzechów włoskich / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / cynamon
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Puree z dyni wymieszać z jajkami, maślanką i masłem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dodać posiekane orzechy. Ciasto nakładać do foremek na babeczki i piec w temp. 190 st. C ok 20 min. Udekorować lukrem polewą taką jak tutaj lub po prostu cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Pyszne 25
Muffinki wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 Muszę przyznać, że nigdy nie jadłem takich z dodatkiem dyni.