Proste, smaczne ciastka z wykorzystaniem dyniowego puree.
125 g masła / 110 g drobnego cukru do wypieków / 1 duże jajko / 150 g purée z dyni / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / 250 g mąki pszennej / 2 łyżeczki cynamonu / 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru / 1 łyżeczka cynamonu
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy jajko, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wykładamy masę porcjami – najlepiej łyżką – na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każde ciasteczko spłaszczamy dnem szklanki zanurzonym w mące. Pieczemy 15 minut w 175°C, studzimy. Robimy lukier: cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładką masę (jeśli lukier jest za gęsty, dolewamy wody, a jeśli zbyt rzadki, dosypujemy cukru). Lukrujemy ciastka.
Purée dyniowe – przepis
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014
pomysł pierwszorzędny!