28 września 2015, a więc całkiem niedawno została wydana książka blogera kulinarnego – Szymona Kubickiego, który prowadzi bloga pod tym samym tytułem co książka – Facet i kuchnia. Przyznam, że nazwa bloga była mi znana, ale… nie zaglądałam do niego:) Także pierwszy raz miałam styczność z gotowaniem Szymona przeglądając jego książkę. Książkę wydało Wydawnictwo Literackie i jest to bardzo ładnie wydana książka. Jest dość gruba, ma twardą okładkę, a w środku 130 przepisów, każde opatrzone zdjęciem żony Szymona.
Książka podzielona jest na 20 rozdziałów podzielonych tematycznie wg głównego składnika dania.
Szymon pisząc tę książkę chciał pokazać, że dania bezglutenowe nie muszą być nudne i niesmaczne. Książka zawiera bowiem same potrawy bezglutenowe. Pokazane jest jak korzystać z sezonowości produktów,z bogactwa warzyw i owoców, a także bezglutenowych zbóż. Na początku miałam wrażenie, że przeglądam książkę wegetariańską w dodatku, ale zaskoczył mnie rozdział 17 i 18, w których są ryby, owoce morza i mięso. Więc jest to bogata książka dla bezglutenowców, dla wegetarian (i wegan), jak i dla jedzących mięso. Potrawy są lekkie, kolorowe i wg mnie dalekie od tradycyjnej kuchni polskiej. Myślę, że jest to książka dla ludzi chcących się zdrowo odżywiać, świadomych, którym zależy żeby posiłek był wartościowy odżywczo, a nie tylko sycił i był smaczny. Organizm nasz potrzebuje bowiem wartości odżywczych pochodzących z jedzenia, a nie tylko pełnego żołądka „byle czego”.
Mi się najbardziej spodobał rozdział 19 i 20 – Bakalie, Czekolada i kakao, czyli zdrowe słodycze:) Mam już tu upatrzone do zrobienia Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej, Placek bakaliowy bez pieczenia, Batony musli z nasionami chia i kaszą jaglaną, Domowa wytrawna nutella, Czekoladowe babeczki z bakaliami i parę innych rzeczy:) No zobaczcie sami, czy nie kuszą:)
Co do tego, że książka jest apetyczna nie mam wątpliwości. Jeśli chodzi o mnie to te rozdziały ze zdrowymi słodkościami najbardziej mi przypadły:) Ale też wiem, że gdybym dała książkę mężowi, żeby sobie wybrał coś na obiad, to by kręcił nosem, że większość dań to same warzywa, i że by sobie pewnie nie pojadł:) Chociaż mięso jemy rzadko… Zatem wydając końcową opinię książkę najbardziej polecam osobom zdrowo odżywiającym się, które chcą jeść lekko, smacznie i pożywnie. Bo ta książka przyjdzie im z pomocą i urozmaici posiłki. Ja też z niej skorzystam, a przepisami się pochwalę oczywiście na blogu:)
Dziękuję Wydawnictwu Literackie za możliwość zrecenzowania książki.
Dane techniczne:
Tytuł | Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu |
---|---|
Autor | Szymon Kubicki |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Literackie |
Oprawa | twarda |
Rok wydania | 2015 |
Numer wydania | 1 |
Liczba stron | 332 |