Croquetas to hiszpańsku kuzyn polskiego krokieta. Tylko taki dalszy, bo zdecydowanie inny:) ten hiszpański jest napełniony masą beszamelową, która rozpływa się w ustach. Do masy beszamelowej można dodać różne dodatki typu szynka, grzyby czy sery. Są dość pożywne, idealnie nadają się jako przekąska.
50 g masła / 2 łyżki oliwy / 75 + 50 g mąki / 300 ml mleka / sól, pieprz / szczypta gałki muszkatołowej / 50 g twardego sera / 2-3 plasterki szynki / 1 jajko / 100 g bułki tartej / tłuszcz go głębokiego smażenia
Rozpuścić masło z oliwą w garnku. Następnie wmieszać do niego 75 g mąki dokładnie mieszając, aż całość dobrze się połączy. Zmniejszyć ogień i zacząć powoli dolewać mleko bardzo energicznie mieszając rózgą, żeby nie było grudek (można ściągnąć z ognia i je „roztrzepać”:)), podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz startym serem. Dodać drobno pokrojoną szynkę, wymieszać i zostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok 1 godz, żeby masa stężała.
Przygotować trzy talerze; na jeden wysypać mąkę (50 g), na drugi bułkę tartą i na trzeci wbić jajko i rozbełtać je widelcem. Ręce oprószyć mąką i nakładać łyżką schłodzoną masę beszamelową i rękami formować ją w kształt krokieta czy kiełbaski. Obtaczać każdą kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni z obu stron (ok. 2-3 min). Nie jest to łatwe zadanie, szczególnie to formowanie, ale trochę cierpliwości i się da:)
Przepis Jamiego Olivera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego.