Spodobał mi się pomysł meksykańskiej lazanii według Nigelli Lawson. Bez użycia makaronu, warstwy farszu przekładamy bowiem tortillą. Danie to powtórzę na pewno nie jeden raz. Na razie jej małym minusem było to, że płyn z pomidorów za bardzo wypływał, ale następnym razem odparuję bardziej pomidory na patelni, żeby były gęściejsze.
sos: 1 cebula / 1 czerwona papryka / 1-2 papryczki chili / 2 op. krojonych pomidorów / 1 łyżka ketchupu / sól, pieprz
nadzienie: 1 op. kukurydzy / 1 op. czerwonej fasolki / 1 op. czarnej fasolki (lub mieszankę meksykańską)
dodatkowo: 30 dag sera żółtego / 4 tortille (Nigella robi z 8, układa podwójnie, ale ja zrobiłam z jednej warstwy)
Sos: na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, dodać posiekaną cebulę, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekane chili (bez pestek!). Podsmażać ok. 10 min, następnie dodać pomidory z puszki i ketchup. Dusić ok. 10-15 min, aż sos trochę zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu.
Nadzienie: W większej misce wymieszać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Dodać 2/3 startego żółtego sera i wymieszać.
Na dno piekarnika wstawiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia – będzie tam skapywał sos z lazanii piekącej się wyżej.
Układamy lazanię: Od dołu: tortilla 1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą 1/4 sosu pomidorowego tortilla 1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą 1/4 sosu pomidorowego tortilla 1/3 mieszanki fasoli z kukurydzą 1/4 sosu pomidorowego tortilla 1/4 sosu pomidorowego 1/3 startego sera
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C 10 min. Odstawić na 10-15 min przed pokrojeniem. Kroić w trójkąty jak tort.
Źródło: Nigella Lawson Kuchnia. Przepisy z serca domu