Skromnie wyglądające ciasto bananowe z kokosem. Na pierwszy rzut oka nie wygląda może na dzieło, ale jest wilgotne w środku i kokosowe. Jak dla mnie – super! Przepis Nigelli Lawson z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu.
125 g masła / 3-4 banany (ok. 50 dag) / 150 g cukru (dałam 100g) / 2 jajka / 175 g mąki / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 1/2 łyżeczki sody / 100 g wiórków kokosowych / ew. 100 g suszonych wiśni lub żurawiny
Masło roztopić i przestudzić. Zmiksować cukier z masłem, dodać rozgniecione banany i jajka, nadal miksując. Wmieszać łyżką mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.. Na koniec dodać kokos i ew. suszone owoce. Wszystko razem dobrze wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o dł. ok. 20 cm. Piec ok. 50 min w temp. 170 st. C (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest suchy, a ciasto przyrumienione).