Mój pierwszy tegoroczny wypiek dyniowy. Pyszny sernik z dodatkiem dyniowego puree. Wierzch polany polewą z białej czekolady i dyni. Jeśli użyjecie dyni Hokkaido sernik będzie bardziej pomarańczowy. Ja użyłam zwykłej dyni i mało soczysty jest kolor sernika w przekroju.
spód: ok. 15 dag herbatników / 1/4 szkl cukru / 50 g masła / 1/2 łyżeczki cynamonu
masa serowa: 80 dag białego sera / 1 szkl. cukru / 450 g purée dyniowego (przepis tutaj) / 4 jajka / 3 łyżki mąki pszennej / 1/2 łyżeczki cynamonu
polewa: 50 g białej czekolady / 125 g musu z upieczonej dyni
Ciasteczka zmiksuj w blenderze razem z cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki.
Ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Mikserem ubij ser z cukrem na puszystą masę, dodaj purée dyniowe i nie przerywając ubijania, dodawaj po 1 jajku. Potem w kolejności: mąkę i cynamon. Masę serową przełóż na spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na mniej więcej 1 godzinę 20 minut – środek sernika będzie ścięty, a brzegi zaczną pękać. Wyjmij i odstaw ciasto do wystygnięcia na jakąś godzinę, a następnie poluzuj tortownicę i płaskim nożem ostrożnie oddziel sernik od brzegu tortownicy.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać puree dyniowe, wymieszać i polać nią sernik. Wstawić całość do lodówki.
Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza:)
pycha! muszę zrobić
pyszny! polecam