Trochę nietypowe danie prawda?:) Przynajmniej ja się pierwszy raz spotykam z wędzoną makrelą jako dodatek do obiadu. Ale fajna odmiana typowych rybnych potraw. Na szybko, w miarę zdrowo no i niedrogo! Ja użyłam cukinii żółtej stąd ten nietypowy kolor…
320 g makaronu penne / 1 cebula / 1 większa cukinia / rozmaryn / 1 wędzona makrela / 2 jajka / 100 ml mleka / 40 g parmezanu / tłuszcz do smażenia
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie robimy sosik.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i dodać posiekaną cebulę oraz cukinię pokrojoną na kawałki podobne do makaronu. Doprawić troszkę solą i pieprzem i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Po 5 minutach dodać rozmaryn i obraną z ości makrelę (tu trzeba być uważnym, łatwo przemycić taką ość do dania). Smażyć całość ok. 5 min.
W tym czasie rozkłócić jajka z mlekiem i parmezanem.
Odcedzając makaron zachować filiżankę wody z gotowania i dolać go do składników na patelni. Zdjąć na chwilę patelnię z ognia, żeby troszkę przestygło i wlać masę jajeczną mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje, stanie się jedwabisty i pokryje makaron. Doprawić solą i pieprzem.
Źródło: Gotuj sprytnie jak Jamie
dzisiaj miałam identyczny obiad :]