Pyszne jedzonko! Miałam ochotę już dawno je zrobić, nie wiem co mnie powstrzymywało..? Mąż tak zajadał, że aż mu się uszy trzęsły;) I na drugi dzień musiałam to samo robić:)
2 tortille / 1 op. mrożonego szpinaku ( 450 g ) / 3 ząbki czosnku / 100 g sera feta / 200 g mozzarelli / 2 łyżki oliwy / sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem, aż wyparuje nadmiar wody. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mozzarellę zetrzeć na tarce. Połowę tortilli posypać odrobiną mozzarelli, nałożyć 1/2 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę składając ją na pół.
Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.