W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam tym gulaszem. Mąż zadowolony bo miał mięso – ja bo pyszny gulasz (mięso przerzuciłam na talerz męża :)). Tak samo można zrobić gulasz bez mięsa, należy po prostu ominąć je.
ok. 1 kg pomidorów / 3-4 ząbki czosnku / 30-50 dag wieprzowiny (karkówka, łopatka czy szynka) / 1/3-1/2 papryczki chili / 1-2 cebule / ok. 1 kg dyni / opcjonalnie: garść jarmużu / 3 łyżki tłuszczu / sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Połowę zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i chili, aż powstanie gładka pasta. Pozostałe pomidory pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojone w kostkę mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Mieszać co jakiś czas, aby mięso się równo przyrumieniło. Dodać zmiksowane pomidory i pokrojone, dodać posiekany jarmuż, przyprawić solą.
Dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Dusić pod przykryciem, aż mięso i dynia będą miękkie. Ewentualnie można dolać troszkę wody. Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami czy po prostu chlebem.