Super proste, szybkie jogurtowe ciasto z sezonowymi owcami. Mogą to być świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki. Bardzo dobrze smakuje takie połączenie.
20 dag masła / 20 dag cukru / 6 jajek / 35 dag mąki / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżki kakao / 5 łyżek jogurtu nat. / ok. 7-8 brzoskwiń lub nektarynek
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając żółtka. Na koniec do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na jasnym cieście ułożyć połówki owoców (brzoskwinie obrałam). Do pozostałego ciasta dodać kakao i jogurt, wymieszać dokładnie i wyłożyć na owoce. Piec ok. do suchego patyczka (u mnie poszło raz dwa – od nagrzania piekarnika 20 min!) w temp. 180 st. C.
Składniki na formę 20 x 25 lub tortownicę o śr. ok. 20 cm.