Pyszne drożdżowe bułeczki nadziewane budyniem. Towarzyszyły nam w maju w drodze do Holandii, taki słodki prowiancik… Polecam bardzo.
50 dag mąki / 4 dag drożdży / 5 dag cukru / 10 dag masła / 2 jajka / 1 zółtko / ok. 1 szkl mleka / 1 cukier waniliowy / szczypta soli Ponadto: 2 budynie / 0,70 l mleka / 1jajko do posmarowania drożdżówek (zapomniałam)
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 1 szkl letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło, jajka, żółtko, resztę cukru. Wymieszać składniki i wyrobić, gdyby było za twarde dolać ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Budynie ugotować, schłodzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry wyłożyć na blasze i posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor., ok. 20 min.
lepsze niż nie jedna drożdżówka 😉