Po ostatnich wegetariańskich burgerach nabraliśmy smaka na kolejne. W tamtym roku robiłam z kalafiora (pyszne!) i bobu. W tym roku jako pierwsze są kotleciki z ciecierzycy w bułce (kupnej, już mi się nie chciało piec), z dodatkiem warzywek rosnących mi w skrzynkach na tarasie – sałata, pomidor, szpinak, cebulka. Do tego majonez i musztarda. Wypas!
200 g ciecierzycy / 1-2 cebule / 2-3 ząbki czosnku / garść poszatkowanej pietruszki oraz koperku / 1/2 łyżeczki pieprzu / ok. 1,5 łyżeczki soli / ½ łyżeczki ostrej papryki / 1/2 łyżeczki słodkiej papryki / 1/2 łyżeczki kuminu / sok z 1/2 cytryny / 2 czubate łyżki dowolnej mąki / olej do smażenia / ew.kasza kukurydziana do obtoczenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odlać wodę i ugotować do miękkości.Następnie do robota wrzucić wszystkie składniki wraz z odcedzoną ciecierzycą i zblendować. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem. Masę przełożyć do miski i formować kulki, które trzeba lekko spłaszczyć. Smażyć na patelni na oleju z obu stron. Odsączyć na papierze. Podawać same lub w bułce z warzywami i sosem jw.