Bez zupy trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad. Możemy jeść je bez żadnego poczucia winy, pod warunkiem, że nie będą zbyt tłuste… Ta jest jedną z moich ulubionych.
40 dag ziemniaków / 25 dag porów / cebula / 10 dag wędzonego boczku / 600 ml bulionu mięsnego / 50 ml śmietany / 3 łyżki startego parmezanu / tymianek / sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu 10-15 min. Pory obrać, pokroić w cienkie plasterki i gotować w osolonym wrzątku 10 min, pilnować żeby się nie rozgotowały. Oba składniki osączyć.
Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem na małym ogniu ok. 5 min. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pory i ziemniaki, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić. Porcje na talerzu posypać parmezanem i listkami tymianku.
4 porcje
czas 25 min
Przepyszna zupa, szybka i niedroga 🙂