Gozleme to popularne w Turcji płaskie chlebki, a może raczej placki z nadzieniem smażone na patelni i podawane na ciepło. Tradycyjne są z nadzieniem z fety i szpinaku, tak też zrobiłam, bo szpinak mi pięknie rośnie na tarasie. Ale można też zrobić inne dowolne nadzienie. Polecam – danie bardzo fajne, w miarę szybkie, bo na patelni dość szybko się piecze. Polecam jako bezmięsny obiad czy kolacja. Fajnie też wziąć do pracy takie gozleme.
ciasto: 10 g świeżych drożdży / 2 łyżki cukru / 160 ml letniego mleka / ok. 120 ml letniej wody / 400 g mąki / szczypta soli / 2 łyżki oliwy farsz: duża cebula / 2 ząbki czosnku / łyżeczka pikantnej papryki / łyżeczka pieprzu kajeńskiego / 100 g liści szpinaku / 200 g sera feta / 100 g sera ricotta (pominęłam) / ew. 2 łyżki posiekanej mięty
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i zalać letnim mlekiem, odczekać ok. 15 min, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę, czy do robota wysypać mąkę wymieszaną z solą, na środku zrobić wgłębienie, wlać rozczyn, oliwę i stopniowo wlewać letnią wodę. Zagnieść ciasto i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić, wrzucić szpinak, smażyć, aż listki stracą jędrność. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać miętę, fetę i ricottę, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20×34 cm, mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.
Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano. Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać. Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.
Źródło: Zdrowe i domowe
Dziś zrobiłam, pychotka;) tylko dodałam jeszcze smażonego w curry kurczaka to pod męża;)przepis zachowuję bo z pewnością nie raz zrobię;)
To danie to moje odkrycie, można dać różne nadzienie i śniadanie albo przekąska gotowa 🙂