Kolejna już zupa soczewicowa, tym razem jednak bez pomidorów.
1/2 szkl soczewicy (u mnie czerwona) / 1-2 marchewki / 1-2 pietruszki / 2 łyżki ryżu (najlepiej naturalny, brązowy) / duża cebula / 2 łyżki oliwy / 2-3 ziarna ziela angielskiego / 2-3 owoce jałowca / ząbek czosnku / majeranek
Soczewicę przepłukać i namoczyć godzinę. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i udusić wszystko na oliwie w garnku. Zalać wodą, dodać namoczoną i osączoną soczewicę, ryż i przyprawy. Gotować ok 45 min (w razie potrzeby uzupełnić wodą gdyby była zbyt gęsta). Doprawić przeciściętym czosnkiem, sporo pieprzu i soli.
Źródło: Co wiosną, co jesienią?
More from my site
Categories: Zupy