Pyszna zupa-krem z ciecierzycy i batatów! Ciecierzyca: najbogatsze źródło żelaza wśród wszystkich roślin strączkowych. Zawiera aż 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B i błonnik. Bataty – są jednym z najbardziej odżywczych warzyw na naszej planecie. Zawierają o 50% więcej składników odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Ponadto posiadają zdolność oczyszczania organizmu z metali ciężkich (absorbują i usuwają je z ciała).
UWAGA: aby skorzystać z roślinnych źródeł żelaza należy spożywać duże ilości pokarmów bogatych w witaminę C (surowych warzyw i owoców, natki pietruszki lub naturalnych suplementów).
3 łyżki oliwy z oliwek / łyżeczka kminu rzymskiego / średniej wielkości, poszatkowana cebula / pół łyżeczki cynamonu / łyżeczka imbiru w proszku / pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej / 2 małe bataty lub 1 duży obrane i pokrojone w kostkę / szklanka passaty pomidorowej / sok z cytryny do smaku / łyżeczka uprażonej i zmielonej kolendry / płatki migdałów uprażone na suchej patelni do przybrania (opcjonalnie) / poszatkowana natka kolendry do przybrania (opcjonalnie) / oliwa z oliwek do podania (opcjonalnie) / sól, pieprz
Na oliwie z oliwek podsmażamy kmin rzymski, a po chwili dodajemy cebulę. Cebulę smażymy aż się zeszkli. Dodajemy cynamon i imbir. Następnie wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, bataty oraz wlewamy passatę pomidorową. Wlewamy tyle wody, aby przykrywała centymetrową warstwą składniki. Całość gotujemy około 25 minut, aż bataty będą miękkie. Miksujemy ręcznym blenderem. Dolewamy sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz oraz uprażoną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak i gęstość zupy (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie mieszamy). Możemy podać z prażonymi płatkami migdałów i poszatkowaną natką kolendry. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Źródło