To moja pierwsza zapiekanka z rybą. A dokładniej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią, marchewką i rybą. Całe danie w jednym naczyniu, zapieczone pod serem. Oczywiście ilość składników można zwiększać czy zmniejszać lub dodać inne warzywa. Przepis z książki Zdrowe i domowe.
ok. 1 kg ziemniaków / 1-2 marchewki / mała cukinia / ew. 2 cebule dymki / 30-50 dag filetów rybnych (mrożonych bądź świeżych) / 3/4 szkl śmietany / ok. 20 dag sera żółtego
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, polać 3-4 łyżkami oliwy, posolić i popieprzyć, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i piec ok. 20 min. Po tym czasie dodać doprawione solą i pieprzem kawałki ryby i pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką. Piec ok. 15 min. Ser zetrzeć, wymieszać połowę ze śmietaną, doprawić i wylać na zapiekankę, posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze 5-10 min.