Polecam zupkę szczególnie latem, kiedy nie chce się gotować, bo robi się ją szybciutko i jest ze świeżych warzyw.
duży pęczek botwiny / marchewka / 1,5-2 litry bulionu / sok z połowy cytryny / 2 ząbki czosnku / 100 ml śmietany / łyżeczka cukru / sól, pieprz / koperek
Botwinkę dokładnie wypłukać. Buraczki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki z marchewką wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać łodygi i liście. Czosnek posiekać i dorzucić do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodać koperek i śmietanę (wymieszaną z gorącą zupą, żeby się nie zważyła). Podawać z ziemniakami lub/i jajkiem na twardo.
More from my site
Categories: Zupy