Jak nadejdzie taki dzień, że robię pizzę, to lubię zrobić chociaż dwa rodzaje. Ta powstała przy okazji robienia pizzy góralskiej. Jest to wersja wegetariańska, bez mięsa, za to z pomidorkami, oliwkami i fetą. Bardzo dobra!
Składniki na 3 pizze o śr. ok. 32 cm
ciasto: 30 g świeżych drożdży (lub 2 op. suszonych) / 1 łyżeczka cukru / 1,5 szkl (350 ml) ciepłej wody / 3 1/4 szkl (500 g) mąki / 1 łyżeczka soli / 2 łyżki oliwy lub oleju.
dodatkowo: ok. 1 szkl. sosu pomidorowego / bazylia, oregano / pomidory / oliwki / feta / ser żółty
Ciasto: wymieszać dobrze drożdże i cukier w małej miseczce. Dodać połowę ciepłej wody i mieszać dalej, aż się drożdże rozpuszczą. Odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
Wsypać mąkę i sól do dużej miski, stopniowo dodawać zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 1 minutę. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozciągnąć palcami. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, starty ser żółty, plasterki pomidora, oliwki i fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną. Piec w temp. 200-220 st. C ok 10-15 min.