Proste, tanie, nieskomplikowane danie obiadowe. Dopiero jak je zrobiłam to uświadomiłam sobie, że to jest arancini – typowe danie kuchni sycylijskiej, czyli smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Farsz może być dowolny, mój akurat jest z kosteczkami żółtego sera.
20 dag ryżu (najlpiej arborio) / pół pęczka natki pietruszki lub koperku / 10 dag sera żółtego / 2 jajka / bułka tarta / łyżka mąki / sól, pieprz / olej do smażenia
Zagotuj 500 ml wody, posól i wsyp ryż. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż woda się wygotuje, w razie potrzeby można dolać troszkę wody. Ryż powinien być kleisty i rozgotowany. Pozostaw, aby wystygł. Dodaj posiekaną natkę i dopraw. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę bułki tartej. Wymieszaj masę. Ser żółty pokrój w małą kostkę. Z ryżu formuj kulki, w każdą wkładaj kostkę/ -ki żółtego sera. Kulki obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Źródło: Zdrowe i domowe