Coś na dekoracyjną, lekką przystawkę: galaretka drobiowa z kawałkami jajek. Mięso gotujemy w rosół, do którego dodajemy potem żelatynę. Aby łatwiej wyjąć gotowe galaretki z foremek, wystarczy zanurzyć je na chwilę we wrzącej wodzie (najlepiej na łyżce cedzakowej). Pamiętajcie o intensywnym doprawieniu rosołu, by galareta miała smak.
2 skrzydełka / 2 udka z kurczaka / 2 jajka / 2 marchewki / 1 pietruszka / 1/2 selera / ziele angielsie / liść laurowe / sól, pieprz / 3 łyżeczki żelatyny / ew. zielony groszek
Ugotować części z kurczaka z warzywami i przyprawami (jak rosół). Ugotować jaja. Kurczaka oddzielić od kości, pokroić na cząstki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w ćwiartki lub plasterki. Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 0,5 l wrzącego wywaru. Na dnie foremek układać plasterki jajka oraz na przemian marchewkę, groszek i kurczaka, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wygląda po prostu idealne! 😉