Pyszny sernik z likierem jajecznym i kawałkami czekolady, a wszystko to jeszcze w polewie czekoladowej. Taki jak lubię – twardy, zbity.
Składniki na spód:
190 g ciastek z czekoladą / 60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie / 3 jajka / 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków / 1 szklanka likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu) / 3 łyżki mąki pszennej / 150 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej (lub mlecznej) lub chocolate chips
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady lub czekoladową polewą.
Źródło: Moje wypieki
Robiłam go w zeszłym roku. Bardzo nam smakował 🙂