Składniki na 3 pizze o śr. ok. 32 cm
ciasto: 30 g świeżych drożdży (lub 2 op. suszonych) / 1 łyżeczka cukru / 1,5 szkl (350 ml) ciepłej wody / 3 1/4 szkl (500 g) mąki / 1 łyżeczka soli / 2 łyżki oliwy lub oleju.
dodatkowo: ok. 1 szkl. sosu pomidorowego / bazylia, oregano / kilka plastrów oscypka / ok. 1/2 szkl żurawiny do mięs / kilka plastrów boczku / ogórek kiszony / 1/2 cebuli
Ciasto: wymieszać dobrze drożdże i cukier w małej miseczce. Dodać połowę ciepłej wody i mieszać dalej, aż się drożdże rozpuszczą. Odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
Wsypać mąkę i sól do dużej miski, stopniowo dodawać zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 1 minutę. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozciągnąć palcami. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, plastry boczku, cebulę pokrojoną w piórka, plasteki ogórka, ser i żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut.
pysznie wygląda
Hmmm o co z drugą połową wody?
Już dopisane – resztę wody należy dodać później do ciasta 😉