Zebra to stare i popularne ciasto, trochę na kształt babki. Przepis siostry Anieli z książki Ciasta siostry Anieli. Do ciasta trzeba dodać napój gazowany, najelpiej wodę gazowaną. Ja akurat nie miałam nic więc padło na…resztki szampana.
5 jajek / 1 szkl cukru / 3 szkl mąki / 1 szkl oleju / 1 szkl wody gazowanej / 3 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy dodajemy po jednej łyżce 2,5 szkl mąki wymieszanej z proszkiem na przemian z łyżką oleju i łyżką wody. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe pół szklanki mąki, do drugiej kakao. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy na jej środek ciasto łyżką – raz białe, raz ciemne, na przemian. Pieczemy w temp. 180 st. do suchego patyczka.
Źródło: Ciasta siostry Anieli