Bardzo smaczna kremowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów suszonych. Doprawiona dość pikantnie, pychota.
18 dag czerwonej soczewicy / 10 dag suszonych pomidorów / 15 dag czerwonej cebuli / 2 ząbki czosnku / 2 łyżki oleju / szczypta cynamonu / 1/2 łyżeczki kuminu / 1 łyżeczka pieprzu cayenne / 2 liście laurowe / 0,5 l bulionu warzywnego lub wody / gęsta śmietana / ew. suszone płatki chilli
Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Osączyć i pokroić na kawałki.
W rondlu zeszklić na oleju posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, przesmażyć, dodać pomidory i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać opłukaną soczewicę, liście laurowe, zalać bulionem lub wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Następnie wyjąć liście, dodać przyprawy i zmiksować całość na krem. Podawać z łyżką śmietany.