… czyli ciasto pinacolada. Połączenie kokosu i kawałków ananasów daje bardzo smaczny rezultat! Ciasto może rewelacyjnie się nie prezentuje, ale jest proste, a dla wielbicieli kokosu na pewno będzie rarytasikiem.
125 g miękkiedo masła / 2 jajka / 1 szkl brązowego cukru / 1,5 szkl mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej / 60 g wiórków kokosowych / 1/4 szkl miodu lyb złotego syropu / 25 dag siekanego ananasa (świeżego bądź z puszki)
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Ananasa pokroić na małe kawałki.
Masło utrzeć z cukrem, następnie nie przerywając, pojedynczo dodawać jajka. Potem w kolejności: mąkę, syrop lub miód, kokos, a na końcu ananasa wmieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej małej formy keksowej. Piec w temp. 160 st. C z termoobiegiem, lub bez w 180 st. C do suchego patyczka (ok. 50 min).