Bardzo smaczne danie kuchni indyjskiej. Warto odmienić nim codzienny obiad 🙂
1 1/2 szklanki ryżu / 1 cebula / 550 ml wody / 2 łyżki oliwy / 2 ząbki czosnku / 1 papryczka chilli / mały kawałek imbiru (ok. 3cm) / 2 piersi z kurczaka / 1 łyżka masła / 3 pomidory / natka pietruszki przyprawy: po 1/2 łyżeczki kurkumy i soli, / 4 łyżeczki curry / 2 łyżki mielonego kardamonu, / 2 listki laurowe / 4 goździki
1. Ryż gotować 2 min, wyłączyć gaz, a garnek przykryć.
2. Cebulę pokroić w cienkie plastry.
3. Chilli drobno posiekać.
4. Imbir zetrzeć.
5. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić 5 min.
6. Czosnek rozetrzeć. Dodać chilli i imbir. Dusić razem 2 min.
7. Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki.
8. Kurczaka podsmażyć z cebulą. Dodać masło, sól, curry. Wymieszać razem.
9. Dodać przyprawy i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić 10 min.
10. Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.
Bardzo dobre danie, bardzo korzenne i aromatyczne 🙂 Dałam pół papryczki i trochę mniej kardamonu, bo ta ilość w przepisie wydała mi się za duża i moim zdaniem nie ujęło to nic ze smaku. Przepyszne, dziękuję za przepis 🙂