Bardzo dobre wegetariańkie gołąbki. Narobiłam ich ohohoho, 2 dni żeśmy jedli i jeszcze zamroziłam. A podałam je z sosem koperkowym, ale można i z pieczarkowym czy pomidorowym. Bardzo polecam dla urozmaicenia menu. Naleśniki z kaszy jęczmiennej, soczeiwcy i pieczarek – są bardzo zdrowe!
kapusta biała (przygotowana jak na gołąbki) / 1 szkl zielonej soczewicy / 1 szkl kaszy jęczmiennej / 30 dag pieczarek / 2 cebule / sól, pieprz / ew. średni por / natka pietruszki / tymianek
Soczewicę ugotować. Cebulę pokroić drobno i usmażyć z posiekanym porem i pieczarkami. Wymieszać wszystko z patelni i soczewicę z ugotowaną kaszą. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Zawijać w liście kapusty. Dno dużego płaskiego garnka wyłożyć warstwą z pozostałych liści kapusty, na nie układać gołąbki, podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z sosem koperkowym, pieczarkowym lub pomidorowym.
Źródło: Odnowa na talerzu
Robiłam gołabki z kaszą jęczmienną, ale bardziej tradycyjne, bo z mięsem. Twoje wyglądają rewelacyjnie. Pewnie tak też smakują.