Pastę dr Budwig robię już od blisko roku. Jest to pasta z chudego białego sera z dodatkiem oleju lnianego. To jest podstawa. Można różne dodatki do tego dodawać, w zaleźności czy chcemy na słono czy na słodko. Ja na słodko jeszcze nie robiłam.
Zaznajomię trochę Was z tą pastą, o co w niej chodzi i z czego słynie; Dr Budwig wymyśliła swoja dietę i nazwała ją olejowo- białkową. Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.
Dr Budwig zaleca najwyższej jakości produkty mleczne, które są ekolgiczne i dystrybuowane przez specjalistyczne sklepy ze zdrową żywnością. W swojej diecie dopuszcza odtłuszczony twaróg, chude mleko, jogurt, kefir. Produkty mleczne są bogate w aminokwas L- cysteinę, która łączy się z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) zawartymi w oleju lnianym tworząc produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm.
Połączenie twarogu z olejem lnianym jest przełomem w stosowaniu żywienia u ludzi chorych przez wyżej opisane zależności. Było to możliwe dzięki odkryciu procesów oddechowych w komórce przez noblistę prof. Warburga oraz odkryciu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przez dr Budwig. Dzięki połączeniu twarogu z olejem lnianym oraz innych składników diety można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Wraz z dobrym pożywieniem wielu chorym powracją siły i chęci do życia, witalnośc oraz determinacja by odzyskać zdrowie.
Osoby stosujące dietę dr Budiwg powinny codzinnie spożywać duże ilości twarogu z olejem lnianym.
Pasta dr Budwig jest głównym daniem zalecanym w tym żywieniu. Składa się z podstawowych 2 produktów- oleju lnianego i odtłuszczonego twarogu oraz dodatków, które mogą podlegać modyfikacji.
20 dag chudego sera białego / 4-5 łyżek oleju lnianego / ew. 3-4 łyżki mleka lub jogurtu nat. moje dodatki: 1/2 cebuli / 2 ząbki czosnku / ew. sól, pieprz
Wszystkie składniki wkładam do malaksera i miksuję na gładki krem. Zajadamy często na śniadanie z dobrym chlebkiem.
O oleju lniany poczytacie u mnie tutaj.