Lekkie ciasto składające się z nasączonych herbatą i alkoholem biszkoptów przełożonych masą z bitej śmietany i białej czekolady. Podobne do tiramisu, tylko smakowo herbaciane.
Biszkopt: 3 jajka / 70 g cukru / 60 g mąki pszennej / 45 g mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / otarta skórka z 1 limonki lub cytryny
Napar z herbaty: 300 ml wody / 5 saszetek herbaty czarnej Earl Grey
Mus herbaciany: 2 tabliczki białej czekolady / 100 ml naparu z herbaty / 8 g żelatyny + 50 ml naparu z herbaty / 400 ml śmietanki 30%
Poncz herbaciany: 150 ml naparu herbacianego / 70 g cukru / 20 ml rumu lub brandy / kakao
Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z limonki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dno foremki (30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C mniej więcej przez 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, a następnie z wysokości 20-30 cm (od podłoża) spuszczamy formę z ciastem górą do dołu na papier do pieczenia. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej pozostawić na noc). Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.
Napar z herbaty: Wodę zagotowujemy. W gotującej się wodzie zaparzamy herbatę. Parzymy mniej więcej przez 10 minut pod przykryciem.
Mus herbaciany: Czekoladę kruszymy, zalewamy gorącym naparem z herbaty i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę moczymy w 50 ml naparu herbacianego do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę z naparem dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną masę studzimy, następnie łączymy z ubitą śmietanką.
Poncz herbaciany: Napar zagotowujemy z cukrem, następnie studzimy. Do wystudzonego naparu dodajemy rum.
Z wystudzonego biszkoptu odkrawamy górną warstwę, biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód wkładamy do formy, w której pieczony był biszkopt. Spód skrapiamy ponczem herbacianym, następnie wylewamy 1/2 musu herbacianego. Na mus nakładamy drugą część biszkoptu, ponownie skrapiamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Dekorujemy kakao.
Źródło: Kuchnia Lidla