Takie połączenie polecam na drugie śniadanie, do pracy czy na lekką kolację. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie. Kasza gryczana bogate źródło białka, potasu, magnezu, cynku, krzemu, bezglutenowa.
Awokado cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ogórki kiszone to naturalny probiotyk – zaiwerają bakterie kwasu mlekowego.
Do tego pestki dyni, słonecznika, lnu!
Bardzo zdrowe!
pół szkl kaszy gryczanej / awokado / 2 ogórki kiszone / łyżka pestek dyni / łyżka pestek słonecznika / łyżeczka siemienia lnianego / łyżka oliwy
Kasze gryczaną wsypujemy do rondelka, dodajemy słonecznik, dynię, len i oliwę, zalewamy szklanką wrzątku – gotujemy pod przykryciem na
minimalnym ogniu 10 min. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę na kolejne 10 min. Po tym czasie studzimy.
Kaszę mieszamy i przekładamy do miski.
Awokado obieramy, pozbawiamy, pestki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z kiszonych ogórków by nie ściemniało.
Ogórki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy doprawiając 2-3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.
Źródło: Dorota smakuje